De nieuwe Wet Bedrijfsgeheimen: een welkome bescherming van uw onderneming.
Published on :
19/10/2018
19
October
Oct
10
2018
U werft een zelfstandig freelancer aan om uw onderneming tijdelijk te ondersteunen. Na het einde van de opdracht merkt u evenwel dat op de site van de freelancer een uiteenzetting staat over de hoogst vertrouwelijke bedrijfsprocessen die binnen uw onderneming plaatsvinden. Quid? Een nieuwe titel 8/1 “bedrijfsgeheimen” in Boek XI van het Wetboek Economisch Recht, brengt soelaas.
Context
Tot voor kort moest een ondernemer die geconfronteerd werd met het illegale gebruik van gevoelige een waardevolle bedrijfsinformatie, beroep doen op een kluwen van rechtsregels om zijn positie te verdedigen (arbeidsovereenkomstenwet, regels van de buitencontractuele aansprakelijkheid, vorderingen wegens oneerlijke concurrentie). Dit leidde niet alleen tot rechtsonzekerheid, maar ook tot situaties waar de ondernemer geen efficiënt middel had om op te treden tegen dergelijke situatie. In het geval van de freelancer is er geen arbeidsovereenkomst, zijn de regels van de buitencontractuele aansprakelijkheid niet van toepassing, en is oneerlijke concurrentie moeilijk aan te tonen. Het ruime toepassingsgebied van de nieuwe wet verhelpt deze situatie.Welke handelingen zijn onrechtmatig?
De nieuwe titel maakt een onderscheid tussen enerzijds de verkrijging en anderzijds het gebruiken van of openbaar maken van geheime bedrijfsinformatie.De verkrijging wordt als onrechtmatig beschouwd indien deze gebeurt door de niet-toegelaten toegang tot bedrijfsgeheimen of elke andere gedraging die, gezien de omstandigheden, beschouwd kan worden als in te gaan tegen het eerlijke gebruik van bedrijfsgeheimen.
Het gebruik of openbaar maken van bedrijfsinformatie wordt als onrechtmatig beschouwd indien dit gebeurt zonder toestemming en als aan één van de volgende voorwaarden voldaan wordt:
- De informatie werd onrechtmatig verkregen
- De betrokken persoon handelde in strijd met een vertrouwelijkheidsakkoord of elke andere verplichting om de bedrijfsgeheimen niet openbaar te maken of te gebruiken.
Werd de informatie reeds verspreid bij derden, dan voorziet de wet dat als deze derden wisten, of hadden moeten weten, dat zij informatie verkregen of behandelden die onrechtmatig verkregen of verspreid was, zij ook in fout zijn.
Zoals vermeld, valt het op dat de nieuwe wet ruim werd geformuleerd. Dit biedt de ondernemer een efficiënt middel dat in een veelheid aan concrete geschillen toepasbaar is.
Welke concrete stappen moet de ondernemer zetten?
Ten eerste is het in de praktijk belangrijk om een dossier samen te stellen waarin u uw standpunt zo uitgebreid mogelijk ondersteunt. Op basis van dit dossier kan de ondernemer zich vervolgens richten tot de Rechtbank van Koophandel. In de praktijk is hierop evenwel een belangrijke uitzondering. Wanneer de ondernemer betrokken is in een arbeidsrechtelijk geschil met een werknemer, dan zal de arbeidsrechtbank ook bevoegd zijn om een vordering in het kader van de nieuwe wet te behandelen.De rechter kan een aantal sancties opleggen, zoals een verplichting tot staking van de onrechtmatige handeling, de vernietiging of de terugroeping van de betrokken (elektronische) documenten of goederen, of het toekennen van een schadevergoeding.
Een belangrijke opmerking is dat de Wetgever voorziet dat alle partijen die betrokken zijn bij een gerechtelijke procedure in het kader van de nieuwe Wet, een geheimhoudingsplicht hebben. Dit is in de praktijk een welkome toevoeging, gezien de principiële openbaarheid van justitie.
Besluit
De nieuwe wet biedt de ondernemer, in tegenstelling tot vroeger, een algemeen en transparant kader om problemen aangaande bedrijfsgeheimen aan te pakken. De wetgeving die vroeger ter beschikking was, blijft van toepassing en zal zeker haar relevantie behouden in bepaalde specifieke toepassingsgevallen. De ruime formulering van de wet biedt de ondernemer evenwel extra mogelijkheden in de zin dat gevallen die vroeger door de mazen van het net dreigden te vallen, nu opgevangen worden. Bovendien is zij duidelijk en bijgevolg toegankelijk voor de ondernemer, wat in het bedrijfsleven steeds een troef is.History
-
Réforme des modes alternatifs de règlement des différends : vers une généralisation de la médiation ?
Published on : 10/12/2018 10 December Dec 12 2018Law Firm PublicationsAfin de désengorger les tribunaux, le législateur a décidé de généraliser le...
-
De nieuwe Wet Bedrijfsgeheimen: een welkome bescherming van uw onderneming.
Published on : 19/10/2018 19 October Oct 10 2018Law Firm PublicationsU werft een zelfstandig freelancer aan om uw onderneming tijdelijk te onderst...
-
Doubler son agent immobilier n’est pas sans risque
Published on : 04/10/2018 04 October Oct 10 2018Law Firm PublicationsVous souhaitez vendre votre appartement ou votre maison et faites appel à un...